Słodki stół na weselu

Posted · Add Comment

Wesela bywają różne, ale co jak co, każda Młoda Para chce zaskoczyć swoich gości czymś nowym. Taka nowością ostatnich lat, dobrze już „zadomowioną” na naszym polskim rynku event-owym są tak zwane „słodkie stoły”. Celowo piszę event-owym, ponieważ swoje zastosowanie „candy bar” (z ang.) ma również na wszelkiego rodzaju imprezach proszonych, takich jak chrzciny, urodziny, jubileusze, gale itp. „Słodki stół” to nic innego jak pięknie podane wszelkiego rodzaju słodycze. Mogą to być oczywiście ciasta, ciasteczka jak również małe deserki z galaretką czy bitą śmietaną, lizaki, cukierki czy fontanny czekoladowe z owocami. Wszystko podane na paterach czy cudnych maleńkich szklaneczka, słoiczkach przewiązanych wstążeczką, ułożone w równym szeregu i dopasowane oczywiście kolorystycznie do motywu przewodniego wesela. Można zamówić profesjonalną firmę, która upiecze i rozłoży na wcześniej przygotowanym stole na sali weselnej cały słodki asortyment. Często taka firma wraz z usługą oferuje również „opiekę” nad słodkim stołem podczas wesela a mianowicie zostaje na całe wesele lub określony czas i dokłada smakołyków, usuwa puste naczynia oraz obsługuje fontannę. Jeśli nasz budżet niestety już dawno został przekroczony a jednak bardzo chcemy uraczyć taką słodką atrakcją naszych gości, taki „candy bar” możemy przygotować samodzielnie. Zasada jest jedna, trzeba trzymać się koloru przewodniego oraz estetyki, estetyki i jeszcze raz estetyki. Bo wiadomo, że to co pięknie opakowane czy schludnie podane, ułożone w równym rządku na pierwszy rzut oka zachęca do skosztowania. Zatem kupujemy wypieki cukiernicze, ewentualnie jeśli potrafimy, pieczemy sami malutkie formy ciasteczek, takie na jeden kęs, i układamy na uroczym talerzyku lub kilku takich samych w równym rządku. Zaopatrujemy się w ładnie opakowane fabrycznie cukierki, praliny, czekoladki (najlepiej w jednej tonacji kolorystycznej!) i układamy na paterach, by wyglądały imponująco, jak w pewnej reklamie pralin orzechowo-czekoladowych w złotych papierkach, i gotowe! Oczywiście można pójść dalej i wysypać w wysokich szklanych słojach czy tubach draże w jednym kolorze, twarde kulki w czekoladzie czy lizaki. Wszystko to co ładnie się prezentuje i świetnie smakuje.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o